20 Nisan 2008 Pazar

Kiminin Rüyası Kiminin ??? =)

Çoğunuzun da bildiği gibi futbol takımlarının- başta dört büyüklerin- ürünlerinin satıldığı kendi isimleri altında mağazaları var.Formadan, eşofmana,atkı,bere,şapka,eldiven, çorap,mayo, yağmurluk hatta saat ve cep telefonu vb ürünler bu mağazalarda satılıyor.
Bunu ilk başlatan kulüp 2000 yılında mali kaynak sağlamak için Fenerium ile Fenerbahçe oldu. Şu an Türkiye' de 63, yurtdışında ise ( KKTC ve Almanya) 2 mağazasıyla Fenerbahçe taraftarlarına hizmet vermektedir. Niye bu konuyu seçtim; çünkü Fenerium pazarlama yöntemini muhteşem kullanmakta. Çok yüksek bir pazarda ve bunu yaratan en büyük etken 8 yıllık süreç içerisinde Fenerbahçe'mizin kazandığı başarılar ve dünyada isim yapmış, kaliteli oyuncuları Türkiye'ye getirerek taraftarlarını Fenerium'lara çekmesidir.
Bu 8 yıl içerisinde kimler geldi, kimler geçti diye başlarsak Kennet Andersson'dan, Rapaijlere, Ortega'dan Alex'e aynı zamanda Anelka, Appiah,Kezman ve son olarak dünyanın gelmiş geçmiş en önemli futbolcularından biri olan Roberto Carlos'un takımımıza katılmasıyla tafartarlar Feneriumlara akın etti . O kadar çok forma ve ürün satıldıki geçen yıl ki cirosu yaklaşık 30 milyon dolar. Ayrıca geçen yıl 100. yıl sebebiyle Fenerium'un açıklamasına göre 300 binden fazla forma satıldığıdır. Ayrıca sezon başında da forma üretimi için de Adidas'la anlaşarak gelirini daha da arttırdı. Hem futbolcu getirip hem başarılar kazandıkça döngü işliyor ve akıl almaz paralar kazanıyor kulüp. İstanbul'da oynanan çeyrek final ilk maçına gittiğim zaman üstümde forma olmasına rağmen Fenerium'a gidip sarı beyaz formamı üstüme geçirdim. Orda gördüğüm manzaraya ağzım açık kaldı çünkü heryer talan edilmişti ve insanlar maçın başlamasın 2 saat kala bile ürünlere hücum ediyorlardı, düşün sadece o maçta ne kadar forma satıldığını.
Ayrıca o kadar muazzam bir iş olduğu için rakip takım taraftalarının da Fenerium açtığını gazeteleri takip eden arkadaşlarım görmüşlerdir. Tabi bunu kızdırmak için yazmıyorum, sonuçta bir ticaret yapılıyor ve en karlı şekilde insanlar bu işe atılmak istiyorlar franchise yoluyla da Fenerium açabiliyorlar.

Hiç yorum yok: